Iz više razloga cvjeta dentalni turizam u BiH

Relativno niske cijene, pogotovo u usporedbi s onima u zapadnoj Europi, ali ista razina vrhunske usluge, znanje i dostupnost najsuvremenijih tehnoloških rješenja ključni su razlozi zbog kojih se veliki broj osoba iz iseljeništva tijekom posjeta Bosni i Hercegovini odlučuje njegu svojih zuba povjeriti domaćim stomatolozima. Štoviše, dobar glas o znanju doktora dentalne medicine prenosi se i diljem Europe, tako da se iz godine u godinu povećava broj stranaca koji upravo u BiH brigu o svojem osmijehu povjeravaju nekome od bosanskohercegovačkih stomatologa, piše Večernji list.

Nekoliko razloga

Sedin Kobašlija, predsjednik Udruge stomatologa u Federaciji Bosne i Hercegovine kaže kako je prvi razlog zbog kojega se iseljenici iz BiH odlučuju upravo u BiH obaviti popravak zuba, naravno, cijena stomatoloških usluga, a koja je značajno niža u odnosu na zapadnoeuropske zemlje.

To je taj čimbenik koji je presudan što najveći broj osoba, ponajprije iz naše dijaspore, dolazi u BiH potražiti stomatološke usluge. Mislim kako je u tom kontekstu bitna još jedna stvar, a ona se ogleda u činjenici da ljudi, koliko god žive na Zapadu, a pogotovo oni u srednjim godinama i stariji, slabije poznaju jezik te zemlje te im je često lakše komunicirati sa stomatolozima na materinskom jeziku, objasnio je Kobašlija.

Postoji i treći razlog, kaže, a on leži u činjenici što su ljudi zadovoljni pruženom uslugom u Bosni i Hercegovini. Na upit postoje li neke procjene koliko bi u prosjeku bila niža cijena u BiH u odnosu na zemlje zapadne Europe, odnosno ima li istine u podatku kako je cijena u BiH niža i do 75 posto, Kobašlija navodi kako to varira od zemlje do zemlje.

No, prezentirao nam je primjer prema kojemu je cijena plombe oko 100 eura, dok je u Bosni i Hercegovini oko 50 maraka, odnosno 25 eura. Dakle, matematika bi tu bila u okviru procjene.

No da su usluge 50 posto jeftinije, sigurno je tako, naglasio je Kobašlija.

Na pitanje postoje li slučajevi u kojima strani turisti u BiH koriste stomatološke usluge kaže kako je strancima u tom kontekstu zanimljivija Hrvatska u kojoj u prosjeku dulje i ostaju.

Mislim kako ih nema tako mnogo u BiH te kako kod nas veliki postotak u načelu čini naša dijaspora koja dolazi ovdje u posjet, zaključio je Kobašlija.

U cijeloj priči oko razvoja dentalnog turizma svakako je bitno za naglasiti kako je Bosna i Hercegovina, kada je riječ o kvaliteti usluga, na razini europskih država, a to je nešto što ide u prilog svima onima koji se odlučuju u BiH obaviti sve potrebne stomatološke usluge.

Koordinacija

Kontinuirani razvoj stomatološke djelatnosti, popularizacija znanstvenih dostignuća iz stomatoloških i drugih srodnih medicinskih znanosti te njihova primjena u praksi, uključujući navedeno jačanje i daljnje unaprjeđenje stručnog i znanstvenog rada u oblasti stomatologije kao značajne komponente reforme zdravstva u FBiH neke su od misli vodilja u radu spomenute Udruge koja je još od 1998. godine članica Svjetske stomatološke organizacije (FDI), a od 2002. godine članica je Balkanske udruge stomatologa (BaSS), piše Večernji list.

Sve navedeno svakako doprinosi da BiH postaje destinacija koja je sve privlačnija iseljenicima, a koji u nekim slučajevima svoja dobra iskustva prenose i kolegama na Zapadu.

Naravno, kako bi se omogućilo da i BiH, baš poput Hrvatske, postane top destinacije dentalnog turizma za strance, trebat će raditi na boljoj promociji, ali i boljoj koordinaciji među različitim gospodarskim granama.

Neki strateški cilj bio bi dovoditi što veći broj gostiju u BiH koji će ostati u zemlji dulje, a pritom im, osim klasičnih turističkih prednosti, upućivati i na neke gospodarske koji se ogledaju u činjenici da bi svoj boravak u BiH mogli iskoristiti za značajne uštede u kućnom proračunu.